Første boligkøb? Her er eksperternes 5 bedste råd til din bolighandel

Har du besluttet dig for at købe din første bolig? Så er du havnet det rette sted. Vi ved, hvad det kræver og at selve processen kan være en smule overvældende – for hvor skal man starte?

Vi starter denne 5-råds guide med et tillægsråd: Spørg om hjælp! Boligkøb er komplekst – selv for de erfarne, og man skal være en superhelt for at kunne navigere i skoven af realkreditlån, bankbegreber og skjulte gebyrer. Tag gerne imod hjælp fra venner, familie eller professionelle. Du er allerede godt i gang med denne liste.

Her er 5 tips, der er værd at overveje, inden du springer ud i din første bolighandel.

1) Prioritér. Hvad er vigtigst

Beliggenhed, kvadratmeter, husets stand og energiforbrug. Det er nogle af de vigtigste ting, som har betydning for prisen på et hus eller en lejlighed. Her kan du blive nødt til at prioritere, hvad der er vigtigst for dig. Det er de færrerste førstegangskøbere der har råd til deres ultimative drømmebolig.

Så overvej grundigt, hvad der er vigtigst for dig, når du køber bolig, og hvad du vil gå på kompromis med. Er det beliggenheden? Størrelsen på huset eller grunden? Om det er nybygget, nyrenoveret eller vedligeholdelsesfrit? Det kan gøre det lettere at træffe en beslutning, når du står med en konkret bolig.

2) Få overblik over din økonomi

Jo bedre forberedt du er, inden du skal købe bolig, jo lettere bliver processen. Et godt budget kan gøre dig mere målrettet i din søgning og skaber det forkromede overblik over din økonomi. Så åben netbanken, excel-arket og din e-boks og få kigget din økonomi efter i sømmene, for du er nødt til at finde ud af, hvor mange penge du kan købe bolig for.

Det afhænger af din opsparing, din indkomst og din gæld. Jo mere du har sparret op, jo mere du tjener og jo mindre du skylder, jo flere penge kan du låne til at købe bolig for.

Prøv eksempelvis vores låneberegner, der kan give dig en fornemmelse af, hvor meget du kan låne. Vil du vide nøjagtigt, hvor meget du kan købe for, giver vi et gratis møde, hvor vi kan give dig en mere præcis beregning.

3) Din bankrådgiver er sælger

Det kan godt være, at du er godt tilfreds med din bank, og at din bankrådgiver er venlig. Men husk, at bankrådgiveren er sælger for banken og kun kan tilbyde dig egne ”varer” fra den pågældende banks hylder, til trods for at konkurrentens måske er bedre.

Så vær helt klar over, at du er en kunde, som banken tjener penge på, når de rådgiver dig om banklån, realkreditlån og lånetyper. Banken har altså også interesser i at tjene penge på dit køb af drømmebolig.

4) Indhent flere tilbud

Ca. 60 % af danskerne får kun på ét tilbud på realkreditlån. Det vil sige, de tager det allerførste tilbud de får serveret.

Der findes omkring 25 forskellige slags lån på markedet. Hvert lån kan noget forskelligt og du skal selvfølgelig have det lån, der passer bedst til dig.

Vores anbefaling er at indhente flere tilbud på bank- og realkreditlån, for højst sandsynligt vil der være mange tusinde kroner at spare hvert år.

5) Prut om prisen

Endnu en ting, du er NØDT til at gøre. Prut om prisen. Eller rettere sagt forhandl om prisen, når du optager lån i banken.

Priserne på bolig, banklån eller realkreditlån er ikke mejslet i granit. De er til forhandling; og du kan næsten altid få det billigere, hvis du forhandler.

Hvordan gør du så? Ja, her er det godt, du har fulgt råd fire og fået flere tilbud på lån. Så kan du nævne det for din bankrådgiver og se, om vedkommende ikke pludselig kan trylle noget bedre op af skrivebordsskuffen.

Er det alt?

Nej, desværre ikke. Boligkøbsprocessen er indviklet og lang, men ovenstående 5 råd er gode at følge, hvis du er ny på boligmarkedet. Uanset, om du vælger at gøre det selv eller få hjælp, så håber vi, at det lykkes for dig, og at du bliver glad for dit boligkøb!

P.S. Overvejer du at få hjælp fra os, giver vi det første rådgivningsmøde gratis, så du kan få svar på dine spørgsmål, få det økonomiske overblik, høre hvor meget du kan låne og få syn for sagen for, hvad vi kan spare dig for af penge, tid og besvær.

Læs mere om hvordan vi kan hjælpe dig med dit huskøb lige her