Kommentar: Skal vores sidste leveår virkelig begrænses af stramme budgetter og spareplaner?

Martin Kloster, CSO og partner, kommenterer på problematikken om, at ældre folk bliver mødt med diskrimination i banken.

You are here:

I min daglige rådgivning af mennesker og deres økonomi i Pengerådgivning, er der en udfordring, som jeg ofte møder: pensionister, som ikke kan få udstedt lån, fordi deres bank ikke kan se planen og formålet for sig. Pensionister vurderes for ofte til at være mindre kreditstærke, end de er. Det er der ikke mange, som er opmærksomme på, og det har reelle konsekvenser for kvaliteten af deres sidste leveår.

For nogle kan dette have mindre betydning - men for andre kan det føre til, at de må fraflytte deres bolig eller reducere deres livskvalitet drastisk i de sidste leveår. Og selvom få kan forvente en luksuriøs pensionisttilværelse - er der ingen, der fortjener en uværdig alderdom, begravet i budgetter, spareplaner og tankemylder.

Retten til at drive forretning

Det er ikke fordi, jeg vil fratage bankerne deres ret til at drive forretning eller gå på kompromis med deres politik. Det er simpelthen bare sund fornuft, det handler om. Jeg mener heller ikke, at man som pensionist kan fralægge sig ansvaret for sin egen økonomi og i den forbindelse evt. søge sparring og hjælp hertil. 

Til gengæld mener jeg, at et lån skal udstedes på baggrund af en persons økonomi og med en god planlægning – ikke på baggrund af alder. For pensionisterne er – med de rette løsninger og planlægning – ofte mere kreditstærke, end man umiddelbart tænker.

Eksempelvis kan en person ikke få udstedt et lån, hvis belåningsprocenten på vedkommendes bolig er for høj. Det giver i og for sig også god mening for pensionister, såvel som andre mennesker, at have en økonomisk buffer i deres boligøkonomi.

Hvor høj eller lav belåningsgraden er, afhænger af, hvor meget boligen bliver vurderet til. Den konkrete ejendomsvurdering kan derfor få konsekvenser for, hvad man som pensionist, eller tæt på pensionisttilværelsen, kan forvente at låne, hvilket dermed også kan have indflydelse på den endelige plan. Her kan der i bankerne være forskel på, hvad man mener, en ejendom er værd. Ligeledes med at ejendomsmæglere også kan have forskellige holdninger og bud på, hvad en ejendom skal koste i en handelssituation.

Det er der ikke mange, som er opmærksomme på. Derfor møder jeg ofte pensionister, som sidder tilbage, begravet i spareplaner, fordi de ikke fik udstedt det lån, de havde søgt eller har fået lavet en gangbar langsigtet planlægning af økonomien.

Værdien i en værdig alderdom

Der findes heldigvis tiltag, som vi kan lade os inspirere af. Markedet for uafhængig rådgivning er langt større i resten af Europa, især hvis man sammenligner med lande som fx England, Holland og Tyskland.

Vi har altså mulighed for at tage os bedre af en befolkningsgruppe, som kun bliver større. Og jeg savner, at vi er endnu flere, der kommer med bud på, hvordan vi gør. For værdien af en værdig alderdom er ikke til at tage fejl af.

 

Test dit købspotentiale

Boligkøbsberegner m. mail
press Enter
(BRUG KUN TAL, dvs ingen komma eller punktum) Indtast den månedlige bruttoindkomst, dvs før skat, for hele husstanden.
Hvor mange er i husstanden?
(BRUG KUN TAL, dvs ingen komma eller punktum) Hvor mange penge har du til udbetaling på ny bolig?
Form for egenfinansiering?
Hvis du har flere former for egenfinansiering, vælger du bare den primære.
(BRUG KUN TAL, dvs ingen specialtegn som . ,) Du skal ikke medtage boliggæld, men alt anden gæld såsom billån, SU-lån, forbrugsgæld etc. Hvis du ikke har nogen gæld, skriver du 0
Hvilken gældstype?

Du er næsten i mål!

Nu skal vi bare lige bruge dine kontaktinfo, så vi kan sende dig resultatet af boligkøbsberegneren.

Vores boligeksperter gør boligdrømmen til virkelighed

Uanset om du er tidligt i boligkøbprocessen, eller om du står lige midt i et boligkøb, kan det være en stor hjælp at have os som uvildige rådgivere ved din side. Vi tager dig i hånden og guider dig gennem junglen af dokumenter, lånetyper og alle de mange aspekter, der følger med et boligkøb. Det gør processen overskuelig og nem og sparer dig for en masse tid, penge og besvær.

Husk at dobbelttjekke din email er korrekt, så er du sikker på at modtage dit resultat.
Hvornår regner du med at skulle købe bolig?
Uanset hvor du er i boligkøbsprocessen, er det vigtigt at have et overblik over hvor meget du kan købe bolig for.
Pengerådgivning må gerne kontakte mig angående min beregning og boligkøb

Use Shift+Tab to go back