Køb af sommerhus

Alt hvad du skal vide, hvis du drømmer om at købe et sommerhus

You are here:

Går du med tanker om at købe et sommerhus, men er i tvivl om, hvordan det bedst mulig kan lykkes? Vi giver vi dig her et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, så du er bedre rustet til at komme i gang med dit køb af sommerhus.

Er du én af dem, der drømmer om dit eget fristed, begynder det måske at krible lidt i fingrene, i takt med at græsset bliver grønnere. Men der kan være mange spørgsmål forbundet med køb af sommerhus, for hvordan får du dit kommende sommerhus finansieret bedst muligt? 

Her i artiklen vil vi prøve at gøre dig klogere på de ting, vi ofte hører vores kunder spørge om: Hvordan du kan finansiere et sommerhuskøb, hvad du kan gøre for at komme tættere på drømmen, og hvad du skal være obs på i det nuværende marked. 

Finansiering af sommerhus: Hvordan er dine muligheder?

For de fleste mennesker er sommerhuset en bolig nummer to, som kommer efter ejerboligen. Hvis du kan nikke genkendende til det, kan vi måske (måske ikke) gøre dig mere tryg. Finansieringsmulighederne i forhold til at købe sommerhus er nemlig, langt hen ad vejen, de samme som ved en ejerbolig. Den typiske finansiering sker ved en kombination af realkreditlån, banklån og egen formue/opsparing.

I dag kan du låne op til 75 procent i kreditforeningen (realkreditlån), og de resterende 25 procent skal du selv lægge eller låne i banken (banklån). Banklånet har en markant højere rente end realkreditlånet, så jo mere du selv kan lægge, jo billigere, hvis man udelukkende kigger på månedlige udgifter til lån. Du skal selv kunne lægge minimum 5 procent i egenbetaling. Har du en ejerbolig med friværdi, er det også en oplagt måde at finansiere en del af sommerhuset.

Lån til sommerhus – hvor meget kan du egentlig låne?

Det er ikke helt simpelt at svare på, hvor meget du kan låne til et sommerhus. Der er nemlig mange parametre, der spiller ind. Helt generelt er der en regel om, at din gældsfaktor må ligge på 4 (gældsfaktor). Og hvad betyder det så? 

Gældfaktor er en betegnelse for forholdet mellem jeres samlede gæld (for husstanden) og jeres bruttoindkomst. Når vi siger gældsfaktor 4, betyder det, at du må have en gæld, der er 4 gange større end jeres samlede bruttoindkomst i husstanden. Hvis dig og din partner eksempelvis har en samlet indkomst på 1 million (før skat), må I i udgangspunktet optage gæld for 4 millioner – som dækker lånene i alle jeres boliger, altså også inklusiv sommerhuset. Gældsfaktoren på 4 er dog kun en retningssnor, så der er altid mulighed for, at banken vil lade jer låne mere. Eller mindre. 

Kreditvurdering er afgørende for, hvor meget du kan låne

Som sagt er gældsfaktor 4 kun en rettesnor. Det er altid den individuelle vurdering, der afgør, hvor meget I kan låne for, og om banken kan godkende en højere gældsfaktor. Særligt er det sammenspillet mellem 1) gældsfaktor, 2) belåningsgrad og 3) rådighedsbeløb, der bestemmer dette, og som spiller ind i kreditvurderingen. Skal banken godkende en højere gældsfaktor, skal de andre to parametre gerne gå “den anden vej” for at skabe balance.   

Gik du glip af vores webinar om køb af sommerhus?

Vil du tage et spadestik dybere på området? 

Så se vores webinar, hvor vi sætter fokus på køb af sommerhus, og hvor vores tre værter, Nicolaj Christensen (indehaver og direktør i Pengerådgivning), Louise Fogh Andersen (rådgiver og boligekspert) og Camilla Bundgaard (uvildig finansiel rådgiver) gennemgår alt, hvad du skal vide om sommerhuskøb. 

Der er masser af guldkorn at samle op, og efter at have set webinaret vil du vil være meget bedre rustet til at prikke hul på sommerhusdrømmen.

Hvad spiller ellers ind på, hvor meget I kan låne til et sommerhus? 

Hvis I ikke er i stand til at købe jeres drømmesommerhus lige nu, kan I med fordel snakke med en uvildig rådgiver om, hvordan I kan forbedre jeres situation. Lige præcis når vi snakker sommerhus, er der nogle pointer, der er værd tage i betragtning i forhold til at øge beløbet, I kan låne for. 

Udlejning af sommerhus 

En af tingene, du kan overveje, hvis du gerne vil låne et lidt højere beløb af banken, er at udleje dit sommerhus. Hvis det er en overvejelse, du gør dig, er det en god idé at lave noget research. Tag eksempelvis fat i det lokale ferieudlejningscenter, og hør, hvor meget sommerhuset ca. kan udlejes for. Så har du noget konkret at vise banken, som de kan forholde sig til, når de kigger på fremtidig økonomi. 

Stor forskel på kreditforeninger, hvis du vil have afdragsfrihed

Hvis du gerne vil have afdragsfrihed i en årrække som en del af dit sommerhuslån, skal du være obs på, at der kan være ret stor forskel på kreditforeningerne. Det kan variere meget, hvor stor belåning de tilbyder med afdragsfrihed. Det kan være alt fra 40, 50 og 60 procent. Vi anbefaler derfor altid, at man tager “shoppehatten” på i denne proces. Med det mener vi, at man bør opsøge forskellige kreditforeninger for at se, hvad de tilbyder – og ikke kun i sin egen bank. Det er sjældent, man får belønning for at være loyal kunde i banken, og derfor kan du heller ikke være sikker på at få de bedste priser. 

Er det en mulighed at købe sommerhuset sammen med andre? 

Nogle gange er der en oplagt mulighed for at realisere drømmen om et sommerhus sammen med nogle andre, eksempelvis venner eller familie. Det giver helt andre lånemuligheder, fordi summen af bruttoindkomster er højere. Det er selvfølgelig ikke noget, alle har mulighed for. Men for nogle, kan det være win win – at dele en sommerhusdrøm med venner eller familie, og samtidig få muligheden for at låne nok penge til drømmehuset.

Hvad skal du være obs på i det nuværende sommerhusmarked?

Der er ingen tvivl om, at sommerhusmarkedet – såvel som ejerboligmarkedet – har fået sig en lille pustepause. I 2020 og 2021, hvor corona hærgede, og sommerhusmarkedet stak helt af, lå antallet af handler i alt på 24.000 (fordelt på begge år). I 2022 lå det tal på 6000 handler. Og hvad betyder det så for det nuværende marked?

Med de stigende renter og et ændret marked, kan vi i dag se, at efterspørgslen på sommerhus er faldet, når vi sammenligner med corona-tiden. Sælger kan ikke tillade sig at være lige så kræsen som tidligere, da køberne ikke står i kø længere. Det giver muligheden for et nedslag i pris – noget, der var næsten utænkeligt, da markedet toppede.  

Når man kigger på prisniveauet på de sommerhuse, der bliver sat til salg, ser vi ikke nødvendigvis den store ændring. Forskellen i markedet kommer i langt højere til udtryk i de prisnedslag, der bliver givet. 

Med det sagt skal man selvfølgelig huske på, at der stadig findes meget attraktive sommerhuse, som tiltrækker flere købere ad gangen, og som bliver solgt til enten prisen eller til et overbud.

Er det uoverskueligt at stå alene?

Vi hjælper dig med at få fristedet, du drømmer om

Vil du høre nærmere om, hvad dine muligheder er for at købe et sommerhus, så tilbyder vi et gratis og uforpligtende rådgivningsmøde med en af vores uvildige rådgivere, hvor du får sparring og råd. Det indledende møde er altid gratis, hvor vi sammen kigger på dine muligheder. Herefter indhenter vi de bedste tilbud til dig og sammen finder vi den optimale løsning for dig.

Vi hjælper dig med den fulde boligpakke, hvis du ønsker det. Ønsker du blot hjælp til dele af processen, tilbyder vi selvfølgelig også det. Alt fra boligsøgning, forhandling, økonomisk overblik, bankskifte, gennemgang med byggesagkyndig mm. Vi er uvildige, og vi skræddersyr den løsning til dig, der giver dig de bedste forudsætninger. 

Book gratis møde

Book et gratis og uforpligtende møde med en af vores dygtige uvildige finansielle rådgivere.

Bliv kontaktet

Skriv os en mail og bliv kontaktet af én af vores dygtige uvildige finansielle rådgiver

Ring til os

Har du spørgsmål omkring hvordan vi kan hjælpe dig, så er du altid velkommen til at ringe.