Forældrekøb
Det skal du være opmærksom på ved et forældrekøb
- Home
- Køberrådgivning
- Forældrekøb – hvad skal du være opmærksom på ved et forældrekøb?
Overvejer du forældrekøb? Og hvad er fordelene og ulemperne egentlig ved et forældrekøb?
Et forældrekøb er, når du som forælder køber en bolig med hensigten om at leje den ud til dit barn. Specielt i storbyerne som Aarhus og København er forældrekøb udbredt, da det kan være svært at finde en lejebolig, der er til at betale – bl.a. på grund af de høje lejepriser eller mangel på lejeboliger. På den måde kan man som forældre hjælpe sine børn med at finde en bolig til en overkommelig pris.
Forældrekøb – er det en god investering?
Et forældrekøb kan være en rigtig fin form for investering for forældre. Her kommer dine penge ud at arbejde i stedet for, de står på en indlånskonto, hvor du i mange tilfælde ikke kan få en høj rente. Forældrekøb er dog ikke uden risici, da du ikke kan vide dig sikker på boligpriserne, og hvordan de udvikler sig over de kommende år. For dig, der tror på stigende boligpriser, kan der være rigtig god grund til at købe en bolig. Jo længere tid du forventer at eje boligen, jo større sandsynlighed er der for, at priserne vil være højere, når du skal sælge boligen igen. På den måde kan omkostningerne ved køb og salg af boligen blive fordelt ud over en længere årrække. Forventer du dog ikke at eje boligen i ret mange år, kan det være risikabelt at købe. Hvis vi altså tager udgangspunkt i, at det også skal være en god investering.
Hvis du 1) har lyst til at sætte dig ind i de basale regler ved forældrekøb, 2) har 20 % til egenfinansiering (du skal minimum have 5 %, men mange går efter 2+ %, da man så kan undgå et dyrt banklån), 3) tror på stigende boligpriser og 4) har en lang tidshorisont i boligen på 6 år eller mere, så kan det være en rigtig fornuftig idé at give sig i kast med forældrekøb.
Vær obs på skattereglerne i et forældrekøb
Når du som forælder køber en bolig og lejer den ud til dit barn, betragtes det som et erhvervsdrivende. Du skal derfor føre regnskab over huslejeindtægter og udgifter og betale skat af overskuddet. Den skat, du betaler, vil altid være baseret på “markedslejen”. Markedslejen er det beløb, som andre (ikke familie) ville betale for lignende lejlighed. Hvis du vælger at kræve et mindre beløb fra dit barn i husleje, kommer det altså ikke til at ændre på den skat, du skal betale.
Ejer du som forælder (eller I som forældre) boligen alene, skal I ikke betale ejendomsværdiskat. Men ejer I boligen sammen med jeres barn, skal der betales ejendomsværdiskat i udlejningsperioden.
Det er vigtigt, at du sætter dig ind i skattereglerne, hvis du overvejer et forældrekøb. Hvordan du bliver beskattet, afhænger af den beskatningsmodel, du vælger. Du kan vælge mellem tre: De almindelige personskatteregler, Virksomhedsordningen og Kapitalafkastningsordningen. Vær obs på, at reglerne for de to sidstnævnte blev lavet om fra og med indkomståret 2021. Det betyder, at skattefordelene ved de to er mere begrænset, end hvad de var tidligere.
- De almindelige personskatteregler
Overskuddet fra udlejningen beskattes på sammen måde som en almindelig lønindkomst, hvorfor du også skal betale am-bidrag. Du kan få fradrag for renteudgifterne på samme måde, som du (måske) er vant til i din egen bolig. Hvis du ikke tager aktivt stilling til, hvilken beskatningsmodel du vil bruge, vil du automatisk komme ind under denne.
- Virksomhedsordningen
- Kapitalafkastningsordning
Med de nye regler skal du undersøge, om det stadig er en fordel for dig at benytte dig af enten Virksomhedsordningen eller Kapitalafkastningsordningen. Du kan læse om de konkrete skatteregler på skat.dk her.
Boligstøtte og fremlejning af forældrekøb
Når barnet lejer boligen af deres forældre, kan barnet stadig søge boligstøtte, da forholdet er underlagt de almindelige regler i lejelovgivningen. Før barnet kan søge boligstøtte, er det et krav, at der udarbejdes en lejekontrakt mellem forældre og barn, som barnet kan bruge til at ansøge. Derudover kan barnet også fremleje et eller flere værelser i lejligheden. Vi anbefaler herved, at der bliver udarbejdet en indbyrdes fremlejekontrakt mellem barnet og den enkelte bofælle. Når barnet fremlejer et værelse, kan det dog have betydning for boligstøtte. Inden I beslutter jer for at fremleje et værelse i en ejerlejlighed, skal I desuden være sikre på, at det er tilladt i henhold til ejerforeningens vedtægter.
Du kan beregne, hvor meget boligstøtten kommer til at være her.
Er det uoverskueligt at stå alene? Vi hjælper dig med dit kommende boligkøb
Står du over for et forældrekøb, eller er du stadig i overvejelsesfasen? Så tilbyder vi et gratis rådgivningsmøde, hvor vores uvildige økonomiske rådgivere kigger din økonomi igennem, lægger et budget og kommer med gode råd og sparring. Der er mange ting at forholde sig til i et boligkøb – endnu flere i et forældrekøb – så det kan være en god tryghed at få hjælp udefra. På den måde undgår du at sætte dig for dyrt og får 100 procent overblik over, hvad du skal være obs på.
Vi har listet nogle af de ting, du skal være obs på:
- Huslejen skal svare til markedspris, altså hvad andre betaler for lignende lejligheder
- Inden du køber en lejlighed, så husk at tjekke ejendommens vedtægter for at sikre dig, at lejligheden må lejes ud (særligt vigtigt ved andelslejligheder)
- Køber du en andelsbolig, skal du være obs på, at skattereglerne en smule anderledes end i en ejerbolig
- Tjek, hvor meget boligstøtten kommer til at være
- Når lejligheden skal sælges, skal du betale skat af fortjenesten, hvis du ikke selv har boet i boligen
- Hvis du ikke ændrer på beskatningsmodellen, bliver den automatisk sat til "De almindelige personskatteregler"
- Overvej, om du forventer at få en god investering ud af forældrekøbet, eller om du udelukkende vil hjælpe dit barn. Hvis førstnævnte gælder, er det en god ide eksempelvis at gøre sig tanker om tidshorisonten på boligen