Skilsmisseøkonomi

Hvad skal du forholde dig til, når du bliver skilt?

You are here:

Stadig en stor andel af danskerne vælger at blive skilt, og i 2022 var tallet ifølge Danmarks statistik oppe på 12.319. I den forbindelse bliver udtrykket skilsmisseøkonomi også brugt hyppigt, da behovet for hjælp og rådgivning er stort, når man finder sig selv midt i orkanens øje.

Der er rigtig meget at skulle forholde sig til, når man går igennem en skilsmisse. Udover at følelserne sidder uden på tøjet, og det hele føles usikkert og uoverskueligt, er der en masse tunge økonomiske spørgsmål, som melder sig. De økonomiske konsekvenser af en skilsmisse er for mange svære at gennemskue. Derfor får du her et par tips til, hvilke forskellige ting I skal forholde jer til, og hvordan I kan få hjælp udefra af en uvildig rådgiver, hvis det alligevel bliver for uoverskueligt. 

Bodeling

Når man bliver gift, får ægtefællerne automatisk en formueordning, der kaldes fælleseje. Fælleseje er den mest udbredte ordning og betyder, at hver ægtefælle har sin egen bodel. Bodelen er de aktiver/værdier man ejer, og den gæld man har. Fælleseje betyder dermed IKKE, at man deler alting fælles i et ægteskab, som mange fejlagtigt tror. Ved fælleseje ejer man stadig selv de ting, man bragte med ind i ægteskabet, og som man køber, IMENS man er i ægteskabet. Det betyder med andre ord; hvis du ejer 500.000kr., når du går ind i ægteskabet, så vil du eje de penge igennem hele ægteskabet og skal ikke dele med din ægtefælle før en eventuelt skilsmisse.

Når man skilles deles det, der er fælleseje. Hvis I ikke har en ægtepagt eller en anden særlig ordning, også kaldet særeje, så skal formuen deles lige. Dette kan føre til helt oplagte urimeligheder. Det betyder nemlig, at hvis du ejer 500.000kr., og de overstiger den gæld, du/I har og din ægtefælle ikke ejer noget, så skal beløbet deles lige.

Bodeling i hus

Hvis et ægtepar skilles og ejer en fælles bolig, så udgør denne typisk en meget stor del af bodelingen. Der er i den forbindelse nogle store beslutninger, der skal træffes. Enten kan den ene part overtage boligen inklusive gælden i boligen. Hvis der er friværdi i boligen, skal det besluttes hvorvidt den, der købes ud, skal have en udbetaling eller den, der overtager boligen skal beholde friværdien. Alternativet er at sælge boligen, hvis ingen af parterne ønsker eller har råd til at beholde boligen alene.

Værdien af en fælles bolig indgår naturligvis i parternes opgørelse af boet på linje med andre aktiver og passiver. Hvis parterne er uenige om boligens pris/værdi, kan man få boligen vurderet af én eller flere ejendomsmæglere. Der findes desværre mange eksempler på skilsmisser, der medfører en stor gæld grundet tab i forbindelse med et boligsalg. Hvis boligen sælges med et underskud og dermed tab, så hæfter begge for gælden, der er opstået på grund af underskudssalget.

Gæld

Gæld hæfter man altid selv for. Du kan kun komme til at hæfte for din ægtefælles gæld, hvis du selv har påtaget dig at hæfte for noget fælles med din ægtefælle. Det betyder, at hvis I optager et lån i en bank og begge skriver under på lånedokumentet, så er det et fælles lån, og I hæfter derfor begge to for gælden. Hvis din ægtefælle derimod optager et lån alene eller har en gæld, inden I bliver gift, så hæfter du ikke. Du hæfter altid kun for din egen gæld, uanset om du er gift eller skilt.

Økonomien efter skilsmissen

Efter en skilsmisse vil din økonomi utvivlsomt se anderledes ud. I har været vant til at have to indkomster til at dække alt –  nu har I kun én. Og udgifter, som I før har kunne dele, står du nu selv med. Det gælder for eksempel udgifter til bolig, forsikring, TV og internet og bil. 

I skal også være opmærksomme på, at der er nogle formelle og skattemæssige forhold, I skal tage stilling til. Når I deler økonomien, skal I huske at rette til på forskudsopgørelsen på de relevante poster. Renteudgifter og befordringsfradrag er poster, der ofte ændrer sig som resultat af, at jeres boligsituation ændrer sig. Glemmer du at rette til, kan du ende med at skulle betale en kedelig restskat. 

I og med at din økonomiske virkelighed ændrer sig markant, er det en rigtig god ide at få lagt et nyt budget, hvor du tager højde for dette. Det vil hjælpe dig med at få skabt et overblik. Et overblik, som eksempelvis kan hjælpe dig med at blive klogere på din nye boligsituation – for hvad giver bedst mening for dig, og hvad har du råd til? Har du råd til selv at købe en ny bolig? Kan du blive i den nuværende alene? Eller giver det bedst mening at leje for en periode? 

Har du selv svært ved at svare på de her spørgsmål, skal du måske have en uvildig rådgiver med på sidelinjen.

Få uvildig rådgivning om skilsmisseøkonomi

Afhængigt af jeres situation kan det også være, at I udover bodeling og gæld er nødt til at forholde jer til jeres respektive pensioner, opsparinger, og hvem der fremadrettet skal bære de primære udgifter til eventuelle børn.

Pengerådgivning kan hjælpe med at skabe et overblik over de økonomiske muligheder, herunder beslutninger om evt. salg/overtagelse af hus, bodeling og generelt hjælpe dig/jer trygt, sikkert og økonomisk gnidningsfrit igennem skilsmissen. Vi hjælper også med de praktiske ting i forhold til at tage kontakt til bank, ejendomsmægler og andre involverede parter. Vigtigst af alt er vi 100% uvildige og dermed DIN rådgiver. Vi er altid på din side af forhandlingsbordet, og hjælper dig med at træffe de valg, der passer bedst til dig, din situation og din økonomi.

Skal du skilles og har brug for hjælp til at få lavet en fremtidig plan for din økonomi? Kontakt os og få sat et uforpligtende rådgivningsmøde op, hvor vi finder ud af,  hvordan vi kan hjælpe dig.

Book et gratis og uforpligtende møde

Lad os sætte os sammen og kigge på din økonomi og tale om dine fremtidsplaner, så vi kan sikre dig de bedste vilkår.

Book Gratis Møde

Lad finansielle eksperter gøre alt arbejdet for dig

Som uvildige finansielle rådgivere forhandler vi de bedste tilbud hjem til dig på baggrund af din økonomi og drømme.
Bliv Kontaktet

Vi arbejder ud fra princippet no cure, no pay

Det koster dig ikke noget før du er tilfreds med de løsninger vi forhandler hjem på dine vegne.
Ring til os: 42 901 802

Vi er uvildige og på DIN side

Al den hjælp og rådgivning du får hos Pengerådgivning er altid uvildig. Dette betyder, at vi er upartiske, når vi forhandler med banker og mæglere. Du kan derfor altid være sikker på, at vores løsninger og rådgivning udelukkende har dine interesser på sinde.

Book gratis møde

Book et gratis og uforpligtende møde med en af vores dygtige uvildige finansielle rådgivere.

Bliv kontaktet

Skriv os en mail og bliv kontaktet af én af vores dygtige uvildige finansielle rådgiver

Ring til os

Har du spørgsmål omkring hvordan vi kan hjælpe dig, så er du altid velkommen til at ringe.