5 ting du skal overveje i forbindelse med en låneomlægning

Så du bliver bedre klædt på til at beslutte, om du skal omlægge

You are here:

Som boligejer har du måske overvejet, hvad en låneomlægning kunne gøre for din økonomi, og om du går glip af en mulig gevinst ved ikke at omlægge? Det er i hvert fald et emne, der har fyldt meget på økonomi-agendaen, efter renten de seneste år er steget, men nu ser ud til at være på vej ned. Men det kan være svært at gennemskue, hvad du kan få ud af en låneomlægning, og om det er hensigtsmæssigt i netop din situation.

Vi har for nyligt afholdt webinar om emnet. Den kan du gense længere nede på siden her. Du kan også prøve vores lånetest, hvor du får en indikation på, om det kan betale sig for dig at låneomlægge.

1) Hvor lang tid regner du med at bo i boligen?

Din tidshorisont er alfa og omega, når det kommer til låneomlægning. Om det kan betale sig at lægge om, afhænger nemlig ofte af, hvor lang tid du regner med at bo i boligen. Hvis du ved, at du skal sælge boligen inden for overskuelig fremtid, kan der være fordel i at omlægge, hvis du har et fastforrentet lån med lav rente, da det kan give dig en hurtig kursgevinst. 

Vi ved godt, det er svært at planlægge langt ud i fremtiden, og at der kan ske en masse uforudsete ting, der ændrer din retning. Men det er alligevel en god ide at forholde sig til din tidshorisont, når vi snakker låneomlægning. 

2) Hvor langt ude i fremtiden ligger din break even?

Hvis du har et fastforrentet lån med lav rente, er der, som nævnt, gode muligheder for at omlægge og få en kursgevinst. Det kan gøre, at din restgæld bliver reduceret markant. I og med at du “bytter” dit lån med lav rente til et lån med højere rente, vil din månedlige ydelse ofte stige. Hvor meget det drejer sig om, har du selvfølgelig regnet ud sammen med enten banken eller den rådgiver, du bruger. Hvis din månedlige ydelse stiger, er det vigtigt at finde ud af, hvornår din break even ligger. Det vil hjælpe dig med at afklare, om det er en god ide at omlægge. Din break even er det tidspunkt i fremtiden, hvor den højere ydelse har “spist” din kursgevinst. 

Vi kan tage et simpelt eksempel, hvor din kursgevinst ved at omlægge er 500.000 kr., og din månedlige ydelse stiger med 3000 kr. I det tilfælde ville dine årlige omkostninger stige med 36.000 kr., og din break even ville være 13,8 år. Som udgangspunkt anbefaler vi, at din break even ligger på +10 år, før du skal omlægge. Men der kan sagtens være individuelle forhold, der gør, at det alligevel vil gavne dig! Ved du eksempelvis, at du flytter fra boligen inden for overskuelig fremtid, vil det meget ofte være fordelagtigt.

3) Din risikoprofil: Hvilket slags lån er du tryg med?

Ligegyldigt hvilket lån du overvejer at omlægge til, skal du altid have ro i maven. Selvom ét slags lån måske ser bedst ud på papiret og giver dig den bedst økonomiske gevinst lige nu og her, skal du samtidig mærke efter, om det er den rette beslutning for dig. Det kan for eksempel være en smule ængsteligt at gå fra fastforrentet til variabelt lån, afhængig af hvilken type du er. Det kan også være, du har det helt fint med et F5-lån, men et F-kort lån lige bliver friskt nok. Det hele kan koges ned til din risikoprofil. 

Her er det selvfølgelig vigtigt, at du har en god snak med din rådgiver (hvad end det er en uvildig rådgiver eller en bankrådgiver) og får afklaret, hvad hver enkelt lånetype reelt indebærer, og hvad der bedst matcher dit behov og temperament. 

4) Hvor robust er din økonomi?

I forlængelse af ovenstående spørgsmål om risikoprofil, er det også vigtigt at afklare, hvor robust din økonomi er. Spørgsmålet om, hvor tryg du er ved et bestemt lån eller en bestemt lånetype, hænger nemlig også tit sammen med, hvor robust din økonomi er. Det handler i bund og grund om, hvor “sårbar” din økonomi bliver, hvis eksempelvis renten stiger. Vil din hverdagsøkonomi stadig se fornuftig ud, hvis renten stiger 1, 2 – måske endda 3 – procent? Og hvor går din grænse henne? 

Har du rigeligt med økonomisk råderum, vil en rentestigning ikke nødvendigvis påvirke din daglige økonomi ret meget – og du vil af den grund måske også være mere tilbøjelig til at vælge et lån med højre risiko. Vælter hele dit budget derimod, hvis renten skulle stige, vil det være bedre med et lån, hvor du er bekendt med renten i en længere årrække.

5) Har du afklaret, hvad dine økonomiske behov er?

Vi har tendens til at lytte meget til dem, vi kender, når vi snakker økonomi. Du har måske hørt din nabo, din gode ven, eller et familiemedlem snakke om, at de netop har omlagt deres lån med en kæmpe gevinst, eller også har de prøvet at overtale dig om, hvorfor du IKKE bør omlægge i disse tider. 

 

Men det, der er bedst for din nabo, er sjældent det, der er bedst for dig. Derfor skal du afklare, hvordan dine økonomiske behov ser ud og tage en beslutning på det grundlag. Det kan dog være svært at oversætte dine fremtidige behov ønsker til et konkret lån, men det er det, du har din rådgiver til at hjælpe dig med!

Skal du have alle tipsene med? Så se vores webinar

Vil du tage et spadestik dybere på området og have alle guldkorn med? 

Så se vores webinar, hvor vi sætter fokus på låneomlægning. Der er masser af gode tips at samle op, og efter at have set webinaret vil du være klogere på, om du bør få tjekket dine lån. 

Vil du gerne have nogen, der er 100 procent på din side, når vi snakker låneomlægning?

Vi hjælper dig med at skaffe de bedste vilkår og viser dig hvordan med et gratis møde

Vil du have en uvildig rådgiver med på sidelinjen, som hjælper dig med alt det ovenstående, så du kan tage den rette beslutning? Så vil vi gerne hjælpe. Vi tilbyder et gratis og uforpligtende møde, hvor vi afklarer, hvad dine drømme og behov for fremtiden er, og hvordan vi kan nå dertil med en låneomlægning. Vi kigger selvfølgelig også på, om det overhovedet er en god ide for dig at låneomlægge. Det er altid dine interesser, der ligger til grund for, hvad vi anbefaler.

Book gratis møde

Book et gratis og uforpligtende møde med en af vores dygtige uvildige finansielle rådgivere.

Bliv kontaktet

Skriv os en mail og bliv kontaktet af én af vores dygtige uvildige finansielle rådgiver

Ring til os

Har du spørgsmål omkring hvordan vi kan hjælpe dig, så er du altid velkommen til at ringe.