Nye og strammere låneregler fra 1. oktober 2017

Den 1. oktober 2017 kommer der nye og strammere låneregler. Reglerne gælder for udlån i Danmarks to største byer nemlig København og Århus. Overordnet set er årsagen til nye låneregler blevet indført for at begrænse udstedelsen af de mest risikable og billigste realkreditlån. Et eksempel på et risikabelt lån kan være et lån optaget af en familie, hvis samlede gæld overstiger den samlede indtægt fire gange. Et andet eksempel på et risikabelt lån er et realkreditlån der ydes med afdragsfrihed og/eller flekslån.

Det er blevet vurderet, at der i dag er over 25 procent familier, der har risikable lån. Finanstilsynet har i den forbindelse fået besked på, fra regeringen, at begrænse disse lån til kun at udgøre 15 procent af udlånet i det enkelte realkreditinstitut. Der skal dermed ske en markant stramning af udlånene i de mange realkreditinstitutter i Danmark.

Betydning for kommende boligkøbere

Med de nye låneregler imødegår boligmarkedet en historisk ændring. De nye låneregler betyder, at de tårnhøje priser på lejlighederne i storbyerne vil falde. De nye låneregler betyder dog også, at det vil sværere for kommende boligkøbere at få adgang til lejlighederne i storbyerne.

De boligkøbere som primært vil blive ramt af de kommende stramninger er førstegangskøbere og alle de købere, som har mindst formue og højest gældsfaktor. Det er ingen hemmelighed, at det kan være svært at finde lejebolig i København og Århus og med de nye låneregler bliver det nu også svært atlåne til at købe en ejerlejlighed og nogle boligkøbere vil derfor blive presset ud af boligmarkedet i storbyerne. Derudover vil helt almindelige mennesker, som benytter sig af afdragsfriheden f.eks. i forbindelse med et første barn, gerne vil tage lidt fri eller andet blive ramt af de nye låneregler.

Står du overfor et boligkøb nu?

Finanstilsynet har endnu ikke sendt indberetningsvejledningen, til de nye låneregler, ud til realkreditinstitutterne. Det betyder, at realkreditinstitutterne har ekstremt kort tid til at få implementeret de nye regler. Det betyder for dig, som står overfor et boligkøb nu, at det kan være svært at finde ud af, hvad du kan låne for og hvad du dermed har mulighed for at købe. Det kan være svært for almindelige mennesker at finde rundt i de nye låneregler, der træder i kraft pr. 1 oktober, men også i de nye boliglån, der udkom 1. september 2017, som du kan læse mere nærmere om her.

Så står du overfor et boligkøb og er du i tvivl om, hvordan de nye låneregler påvirker dig og netop din situation så kontakt Pengerådgivning. Vi tilbyder et gratis rådgivningsmøde, hvor du har mulighed for at få rådgivning både før, under og efter dit boligkøb.

Book et gratis rådgivningsmøde her.