Hvor meget kan jeg låne for?

billede af gældfri

Skal du købe bolig, bil, båd eller en anden stor ting, hvor du ikke har råd til at lægge hele udbetalingen selv? Så kan det være en udfordring at finde ud af, hvor meget du kan låne. Spørgsmålet, ”hvor meget kan jeg få lov til at låne?”, er nemlig ikke så simpelt at svare på, da der er flere forskellige faktorer, der har indflydelse på, hvor stort et lån, du kan optage.

Når du skal låne til en bolig, skal du selv lægge 5% af købesummen. Du skal selv have sparet de 5% op, eller du skal ud at låne dem anden steds. Siden 2015 har Finanstilsynet stillet det krav, at boligkøbere skal lægge 5% som en kontant udbetaling, før de kan få lov til at underskrive købsaftalen.

Dét skal du have med i banken:

Når du går i bankerne og spørger, hvor meget du kan låne, skal du typisk medbringe:

  • De sidste 3 måneders lønsedler
  • Dine lån (gæld)
  • Din opsparing
  • Dine udgifter (dit budget)

Du kan opleve at få forskellige svar fra de forskellige banker. Bankerne vil typisk give dig et køberbevis med i hånden, hvis de vurderer, at du har råd til at købe en bolig. Et køberbevis sikrer dig mod at forkøbe dig. Køberbeviset fortæller hvor meget du kan købe bolig for, men i sidste ende er det vigtigste, at du selv har gjort op med, hvor meget du kan sidde for i. Altså hvor stor en boligudgift kan du sidde for om måneden? Og hvor stort et rådighedsbeløb skal du have hver måned, så du også føler, at du kan leve og ikke bare overleve, når du har optaget et lån, hvad enten det er til bolig, bil eller båd.

Når du har fundet drømmeboligen, skal du også finde boligfinansieringen, og den lånetype der passer bedst til din profil. Skal du vælge fast rente eller variabel rente? Lige præcis dette kan du læse meget mere om her.

En uvildig rådgiver kan også hjælpe dig med at regne frem til, hvor meget du kan låne. Du kan lige nu booke en gratis rådgivningstime, hvor vi tager et kig på din økonomiske situation, og de ønsker og drømme du måtte have for fremtiden.