Hvor meget kan jeg låne i 2017?

billede af gældfri

Skal du købe bolig, bil, båd eller en anden stor ting, hvor du ikke har råd til at lægge hele udbetalingen selv? Så kan det være en udfordring at finde ud af, hvor meget du kan låne. Spørgsmålet, ”hvor meget kan jeg låne i 2017?”, er nemlig ikke så simpelt at svare på, da der er flere forskellige faktorer, der har indflydelse på hvor stort et lån du kan optage.

Når du skal låne til en bolig, skal du selv lægge 5% af købesummen. Du skal selv have sparet de 5% op, eller du skal ud at låne dem anden steds. Siden 2015 har Finanstilsynet stillet det krav, at boligkøbere skal lægge 5% som en kontant udbetaling, før de kan få lov til at underskrive købsaftalen.

Nu har studerende eller lærlinge der lige er kommet ind på arbejdsmarkedet dog mulighed for at belåne boligen 100%. Det skyldes at de studerende og lærlinge ikke har haft mulighed for at spare op på samme måde som andre boligsøgende, der har været på arbejdsmarkedet flere år. Det eneste krav Finanstilsynet dog stiller er, at du skal have et tilstrækkeligt rådighedsbeløb. Dette er dog meget individuelt fra person til person, og banken vil tage at vurdere din økonomiske situation, for at finde ud af om det kan lade sig gøre for dig at belåne boligen 100%.

Når du går i bankerne og spørger, hvor meget du kan låne, skal du typisk medbringe:

  • De sidste 3 måneders lønsedler
  • Dine lån (gæld)
  • Din opsparing
  • Dine udgifter (dit budget)

Du kan opleve at få forskellige svar fra de forskellige banker. Bankerne vil typisk give dig et køberbevis med i hånden, hvis de vurderer, at du har råd til at købe en bolig. Et køberbevis sikrer dig mod at forkøbe dig. Køberbeviset fortæller hvor meget du kan købe bolig for, men i sidste ende er det vigtigste, at du selv har gjort op med, hvor meget du kan sidde for i. Altså hvor stor en boligudgift kan du sidde for om måneden? Og hvor stort et rådighedsbeløb skal du have hver måned, så du også føler, at du kan leve og ikke bare overleve, når du har optaget et lån, hvad enten det er til bolig, bil eller båd.

Når du har fundet drømmeboligen, skal du også finde boligfinansieringen, og den lånetype der passer bedst til din profil. Skal du vælge fast rente eller variabel rente? Lige præcis dette kan du læse meget mere om her.

Få en gratis og uforpligtende rådgivningstime

Hvis du er en af dem, der står og skal låne penge til en bolig, har vi udarbejdet en boligberegner, hvor du på 2 minutter kan teste, hvor meget du kan spare, når du bruger en uvildig og professionel rådgiver til at forhandle med banken for dig. Beregneren finder du her.

Den uvildige rådgiver kan også hjælpe dig med at regne frem til, hvor meget du kan låne. Du kan lige nu booke en gratis rådgivningstime, hvor vi tager et kig på din økonomiske situation, og de ønsker og drømme du måtte have for fremtiden.