Er markedet løbet fra dine lån?

Forestil dig at du netop er kommet hjem med dit spritnye realkreditlån. Du har brugt lang tid på at undersøge markedet, inden du besluttede dig for netop dét lån. Du har læst artikler, drøftet det med kompetente venner og familie, forhandlet med adskillige banker, afholdt møder, brugt låneberegnere, tjekket tidligere kunders anbefalinger osv. Med andre ord har du virkelig gjort dit hjemmearbejde, og det var hele besværet værd, for lige nu har du markedets bedste lån. Lige nu…

Men hvad så om et år eller tre? Har du stadig det bedste lån til den tid?

 

Lånemarkedet udvikler sig konstant

Hvis du er ligesom de fleste, glemmer du alt om dit realkreditlån ganske kort tid efter at blækket er tørret på din fine nye låneaftale. Måske fordi det ikke interesserer dig. Måske fordi du har andre ting, du hellere vil bruge din tid på. Ganske forståeligt og som sagt er det dét, der sker for langt de fleste låntagere.

Problemet er bare at lånemarkedet ikke står stille. Det udvikler sig faktisk konstant. Det betyder, at de flotte priser, du netop har forhandlet hjem, pludselig kan udvikle sig til overpriser uden du bemærker det. Rigtig mange danskere går uvidende glip af tusindvis af kroner på den konto hver eneste måned.

 

Hvor meget går du glip af?

Overvej engang hvor mange penge du går glip af, ved at betale blot få hundrede kroner for meget hver måned. Et eksempel på hvordan dit lån kan gå fra at være billigt og favorabelt til at blive en dyr fornøjelse kunne være, hvis din kreditforening pludselig valgte at hæve deres bidragssatser.

Bidragssatser er ikke faste og kreditforeningerne har faktisk lov til at ændre dem selv om det betyder at din månedlige ydelse pludselig kommer til at stige. 

 

Regneeksempel:

Du optog et afdragsfrit lån på 2.000.000 kr. med en bidragssats på 0,7%. Halvandet år efter hæver kreditforeningen din bidragssats* med 0,5%. Dette vil betyde en stigning på 10.000 kr. om året før skat svarende til 100.000 kr over de næste 10 år.

Mon ikke du kunne finde på noget, der var sjovere at bruge 100.000 kr. på end at aflevere dem i banken. Det kunne være drømmerejsen med familien, et nyt køkken eller måske en ny motorcykel? I ovenstående eksempel ville du altså kunne spare penge ved at omlægge dit lån til en kreditforening med lavere bidragssatser. Hvis du i samme omgang også kunne lykkes med at forhandle din rente ned ville det selvsagt kun gøre besparelsen endnu større. 

 

Hvordan undgår du at tabe penge?

En måde at undgå at betale for meget på, er at holde øje med markedet, efter du har optaget dit lån. Du kan læse artikler om emnet, holde øje med økonomiske fora, abonnere på opdateringer fra økonomiske eksperter, holde løbende dialog med din egen og andre konkurrerende banker osv. Det er absolut muligt selv at holde sig orienteret om lånemarkedet – men det tager tid!

En alternativ løsning er at tilmelde dit lån en låneovervågningsservice, der automatisk holder øje med markedet for dig, og giver dig besked, hvis det kan betale sig at omlægge dit lån. Så kan du bruge din tid på noget, du synes er sjovere. 

 

Låneovervågning, hvordan fungerer det? 

Hos Pengerådgivning fungerer låneovervågning ved at vores avancerede system løbende tester og regner på en lang række scenarier for dit lån ud fra markedssituationen. Er der besparelser at hente, får du straks besked via en e-mail, hvor du kan se de konkrete beregninger og forventede besparelser.