Hvornår bør du overveje at lægge lån om? Vær opmærksom i disse 5 situationer

låneovervågning tilbud
låneovervågning tilbud

Nogle realkreditlån afbetales over 30 år på samme måde måned efter måned. Men livet forløber sjældent så ensformigt som et lån. Der sker ofte forandringer i dit liv og i din økonomi, som betyder, at det kan betale sig at omlægge dine lån.

Inden du får vores 5 råd til, hvornår du skal overveje at lægge lån om, skal vi først have en ting på plads: Hvad betyder det at lægge lån om?

Det betyder kort og godt, at du skifter dit nuværende lån ud med et nyt. Det er ikke gratis, for du køber et nyt produkt at banken, og det koster, men på trods af det, kan der stadig være mange penge at spare ved at lægge lån om.

Vær opmærksom i disse 5 situationer:

1) Din bolig er steget i værdi

Hvis du mener, at din bolig er steget væsentligt i værdi, eller hvis du i en årrække har tilbagebetalt meget af dine lån tilbage, har du sandsynligvis en stor friværdi i boligen.

Friværdien er den del af din boligs værdi, som ikke er lån. Friværdien kan du f.eks. bruge til indfri dyrere banklån med eller afvikle anden gæld. Det kan også være, du drømmer om at bygge til, arbejde lidt mindre eller noget tredje. Det lader vi være op til dig.

 

2) Din indtægt har ændret sig

Har du fået nyt job eller lønforhøjelse, siden du lånte penge? Eller måske er det gået den anden vej, og du har mistet dit job eller gået ned i løn?

Hvis din indkomst er steget, kunne du måske tænke dig at afdrage hurtigere på din gæld og spare på renteudgifterne. Omvendt, er din indkomst faldet kunne du måske i stedet tænke dig at afdrage mindre på din gæld, så du har flere penge hver måned, når regningerne skal betales.

I begge tilfælde kan det ofte give mening af omlægge dine lån, så de passer bedre til den situation, du befinder dig i.

 

3) Du skal flytte

Hvis du er boligejer, havde du formentlig en idé om hvor længe, du regnede med at bo i din bolig, da du købte den. Og højest sandsynligt optog du dine lån baseret på den idé.

Ofte udvikler livet sig dog anderledes end forventet.

Uanset årsagen til at du skal flytte, kan det betale sig at være strategisk omkring, hvornår du omlægger dine lån, så de passer til din nye situation. Ofte kan det nemlig betale sig at omlægge FØR du flytter, hvis tidspunktet er det rigtige.

Har du lån med variabel rente, er der nogle fastlagte tidspunkter, hvor lånet kan tilpasses. De tidspunkter hedder refinansieringstidspunkter.

Navnet er ikke så vigtigt, men det er vigtigt, at du ved, at hvis du omlægger dine lån inden for de tidspunkter, så slipper du for dyre indfrielsesomkostninger.

Sagt på en anden måde, kan du altså planlægge dine lån på ny, når du står overfor en refinansiering af dine lån.

Har du derimod fastforrentet lån, kan du med fordel notere dig hvornår, der er opsigelsesfrist på dit lån. Et fastforrentet obligationslån kan nemlig omlægges til kurs 100 fire gange om året – dvs. én gang hvert kvartal. Vælger man at indfrie sit lån på et andet tidspunkt, kan det medfører det en række omkostninger. Disse kan du altså slippe for, ved at opsige dit lån til terminen, som ligger 2 måneder før opsigelsesfristen. Andre gange kan du være så heldig, at du rent faktisk tjener penge på at indfri dit lån på det rigtige tidspunkt.

Læs mere og se de 4 opsigelsesfrister lige her

 

4. Du går snart på pension 

Hvis du snart regner med at gå på pension, kan det højest sandsynligt betale sig at være på forkant og lægge dine lån om i god tid, så de passer til din nye tilværelse.

Det er nemlig lettere, at få lov til at låne penge til et nyt lån, imens du stadig er i job, for her har du en større indkomst.

Så inden pensionisttilværelsen skal du kraftig overveje at få kigget på dine lån, da de kan være svære at ændre, når du først er stemplet ud af arbejdsmarkedet.

 

5) Hvis boligmarkedet udvikler sig til din fordel

Renten falder. Verdensøkonomien bulder derudad. Inflationen stiger. Kurserne falder. Der er meget, der kan påvirke boligmarkedet og dine muligheder for at lægge lån om til din fordel.

Men hvem giver dig lige besked om, hvornår det rigtige tidspunkt kommer, hvor du kan vinde store besparelser, fordi boligmarkedet lige udvikler sig til din fordel? Sandsynligheden for, at det er din bankrådgiver, er ikke så stor. Især ikke hvis det betyder, at du skal skifte bank.

Vi har udviklet en service, der automatisk overvåger dine lån, og som sender dig en e-mail, når en låneomlægning er til din fordel. Det er gratis og uforpligtende.

Læs mere om vores låneovervågning og tilmeld dit lån i dag.

Få overblikket med uvildig rådgivning

Om en låneomlægning kan betale sig i din situation, er en individuel vurdering, som bør tage udgangspunkt i en konkret beregning af din økonomi.

Vi anbefaler derfor, at du får en uvildig rådgiver til at regne på, om en omlægning kan give mening for dig.

I Pengerådgivning tilbyder vi altid et gratis møde, hvor vi sammen kigger på dine muligheder.

Book møde og læs mere lige her